Slijtvaste oplossing voor een onstuitbare stroom gloeiend heet vloeibaar glas

 

Op de website staat: “Ardagh Group Benelux in Dongen produceert ruim 1,2 miljard producten per jaar.” Hoeveel dat is, blijkt pas als je het terugrekent. Dat zijn 38 flessen en/of potten per seconde! We hebben het dan ook over een van de grootste glasfabrieken van Europa. Een hele eer dat Wivé Techniek hier een bijdrage mag leveren. Onlangs voerden we een interessant project uit in de kelder van de fabriek. Niek Paanen, Supervisor Algemeen Technisch Onderhoud, vertelt er meer over:

 

“Glas maak je van zand, kalk en soda, met nog wat hulpstoffen als sulfaat, dolomiet en van scherven uit de recycling. Het gemeng waar glas van gemaakt wordt bestaat bij vervaardiging van wit glas voor 50% uit glas afkomstig uit de glasbak en bij groen glas is dat 90%.

 

‘In principe blijft de oven ± 15 jaar continu actief.’

 

Gerecycled glas is een voordelige grondstof, omdat het bij een lagere temperatuur smelt dan de grondstoffen. Het kost dus minder energie. En het mooie is, glas kun je onbeperkt hergebruiken. Het verandert niet van samenstelling, zoals bijvoorbeeld plastic.”

“De productie van glas is een volcontinu proces, dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar doorgaat. In principe blijft de oven ± 15 jaar continu actief. Dat betekent dus dat ook alle aan- en afvoerlijnen steeds beschikbaar moeten zijn.”

 

Maar bewegende onderdelen gaan toch geen 15 jaar mee?

“Nee, maar wij moeten onderhoud en vervanging doen zonder het proces te stoppen. Intussen blijft de oven gewoon glas produceren. Dus als wij een lopende band of transportgoot vervangen, moeten we tijdelijk een andere oplossing bedenken.

In de afvoer werken we dan met bakken en heftrucks. Maar ideaal is dat natuurlijk niet. We hebben dan ook heel veel onderdelen op voorraad zodat we snel kunnen reageren en de stilstand zo kort mogelijk blijft.”

 

Wat is de rol van Wivé Techniek?

“Wivé helpt ons met de slijtage-preventie. Het laatste project was het vervangen van de buizen voor de afvoer van vloeibaar glas. Zoals gezegd blijft de oven almaar glas leveren, dus ook als we de machine ombouwen voor een ander product.

Het vloeibare glas uit de oven wordt dan tijdelijk omgeleid. Het stroomt door een dikwandige afvoerbuis naar de kelder, waar het na afkoeling teruggebracht wordt naar het begin van het proces. Die afvoerbuis had veel te lijden van slijtage door de gloeiend hete glasmassa.

We moesten hem al na drie, vier jaar repareren door er stukken op te lassen. Hier hebben we de hulp van Wivé ingeschakeld. Zij leverden een speciale nieuwe pijp, van binnen opgelast met een slijtagebestendige laag. Wij verwachten dat dit het slijtageprobleem in ieder geval deels oplost.

De pijp zit er nu nog geen jaar in, maar hij moet minimaal twee keer zo lang mee gaan. En misschien zelfs wel tien of 15 jaar! Dat zou een hoop gedoe schelen.”

 

Wat kan Wivé voor u doen?