Innovaties voor standtijdverlenging

Van de grofstoffelijke toepassing van slijtvaste materialen tot monitoring met uitgekiende elektronica… Wivé werkt al decennia lang aan innovatie van slijtagebeperking voor het beperken van zowel geplande als gedwongen productiestops. Hieronder bespreken we graag enkele ontwikkelingen uit de recente geschiedenis én de nabije toekomst. Wilt u op de hoogte blijven van de meest actuele innovaties, abonneer u dan op onze Nieuwsbrief.

Expander Bolt – nooit meer kotteren

De arm van een graafmachine krijgt enorme krachten te verwerken. Daardoor zal het oog in de ‘elleboog’ scharnierverbinding na verloop van tijd gaan uitlubberen. De graafactie wordt daardoor schokkeriger, wat de slijtageschade alleen maar versnelt. Op een bepaald moment moet de machine uit productie genomen worden om het gat op te lassen en uit te boren naar de oorspronkelijke diameter (kotteren).

De Expander Bolt – sinds 1995 in ons assortiment – maakt hieraan een einde. Deze pen kan namelijk uitzetten, zodat hij het gat steeds perfect blijft vullen. Resultaat: enorme verlenging van de standtijd, dus meer omzet en minder onderhoudskosten.

WearProtect HSB

In de baggerindustrie moeten reparaties plaatsvinden terwijl het schip ligt te bunkeren. Dat biedt dus maar een zeer beperkt ‘maintenance window’. Voor de reparatie van slijtage aan wanden, buizen en pompen ontwikkelde Wivé WearProtect HSB (High speed bonding). Dit is een zeer slijtvaste, snel hechtende tweecomponenten epoxyhars met een vulling van keramisch materiaal, harder dan staal.

Doordat het materiaal al binnen zes uur uithardt, wordt herhaalschade door te snelle belasting voorkomen. Ook in andere industriële processen kan de snellere uitharding de kosten door productieverlies sterk verlagen.

Slijtage meten op afstand

Een veelbelovende nieuwe technologie voor asset management is die van het Wear Monitoring System met behulp van een op afstand uitleesbare sensor. Wivé werkt samen met de industrie aan ontwikkeling van deze techniek om de slijtage van lastig toegankelijke onderdelen te monitoren.

Bedoeling is dat we straks de wanddikte van een beklede leiding of een pomphuis kunnen meten zonder de productie stil te leggen. Zo werken we aan ons ideaal van ‘elastisch onderhoud‘, dat neer komt op een continue afweging van risico’s en kosten om op elk moment de juiste onderhoudsbeslissing te nemen.

Nieuwe ontwikkelingen binnen Wivé Techniek

Wivé Techniek is continu bezig met innovatie; het ontwikkelen van technische oplossingen is daar één van. Voor een van de projecten hebben wij subsidie aangevraagd bij de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Onze aanvraag is goedgekeurd. ‘De Oplasrobotcel’ en een haalbaarheidsstudie naar gerobotiseerd aanbrengen van oplaslagen is daarmee een feit. Via deze website houden wij u op de hoogte.

 

OP-Oost+ondertitel+EU-logo-CMYK-2014-11-D03.jpg

Hoe gaat het morgen? Hou het bij!

Zoals u ziet, zijn wij actief bezig met het innoveren van technieken voor slijtagebeperking en asset management. Voor nóg meer succes in het verbeteren van uw standtijd en optimaliseren van uw onderhoudsprocessen. Blijf op de hoogte van onze voortgang.

Abonneer u op onze Nieuwsbrief