Sibelco Europe in Maastricht:

Meer mineralen dan mergel alleen

 

Aluminiumhydroxide, mangaandioxide, cristobaliet, bariet, calciumsilicaat, bentoniet… al deze exotisch klinkende mineralen worden – net als Limburgs mergel – door Sibelco Europe in Maastricht van ruwe delfstof verwerkt tot fijne poeders. Als ingrediënt voor uiteenlopende industrieën, de bouw en zelfs de veeteelt. Sibelco is een bijzondere, boeiende klant van Wivé Techniek. We spraken met Maintenance Manager Jos Wauben, kenner van zowel de processen als de producten van Sibelco.

 

“Ons moederbedrijf doet overwegend zandwinning voor de glasproductie. Hier in Maastricht werken we met veel meer verschillende mineralen. Dat maakt ons minder conjunctuurgevoelig. Bovendien proberen we ons aan te passen aan de markt. Zo zijn we met een van onze productielijnen overgestapt op het recyclen van afval uit de glasvezelfabriek. Wij vermalen het tot poeder, waar zij dan weer glasvezel van kunnen maken.

 

‘Daarvoor gebruiken we kogelmolens met het formaat van een flinke woonkamer, die 50 ton mergel per uur aankunnen’

 

 

Heel precies in poeders

Maar onze specialiteit is toch het produceren van mineralen in poedervorm. We maken van grote brokken fijn poeder, waarbij we nauwkeurig kunnen voldoen aan de specificatie van de klant: gemiddeld oppervlak per korrel, deeltjes per gram, korrelmaatverdeling en de fijnheid van het product.

Dát is wat wij doen. Daarvoor gebruiken we een brede range installaties, van kogelmolens met het formaat van een flinke woonkamer, die 50 ton mergel per uur aankunnen, tot kleine units met een capaciteit van 150 kilo per uur.

 

Breken, malen, zeven, malen, zeven…

De processen zijn steeds ongeveer vergelijkbaar. Het begint met breken, bijvoorbeeld in een hamermolen, waarin hamers op een rotor ronddraaien en de brokken kapotslaan. Ook hebben we een molen met een rotor die de stukken oppakt en tegen een stalen wand slingert.

Daarnaast kunnen we brokken breken door ze tussen twee wanden te verkruimelen. Zodra de stukken fijn genoeg zijn, gaan ze met een transportband of bakjeselevator naar de zeefmachine. Hier laten we ze vallen tegen een sterke warme luchtstroom in.

De lichtste deeltjes gaan met de lucht mee en kunnen een ventilator passeren. De zwaardere deeltjes worden door deze ventilator uit de luchtstroom geslingerd en vallen terug in een maalmachine. Bijvoorbeeld een kogelmolen: een trommel die zware stalen kogels optilt en terug laat vallen op het mineraal.

Vervolgens gaat alles weer naar de windzeef, de grotere stukken terug naar de molen enzovoort.

 

Standtijdverbetering centraal

In onze processen – breken, malen, transporteren, drogen en zeven – is slijtage onvermijdelijk. Het is de taak van Maintenance om de standtijd van de installaties te verlengen met slijtagebeperkende maatregelen, waaronder inzet van slijtvaste materialen.

Wivé is hierin een goede partner, omdat ze niet alleen de materialen leveren, maar ook deskundig advies geven en zo nodig zelfs de complete montage verzorgen. Zo waren we van plan een versleten leiding te repareren door de binnenkant te voorzien van een laag slijtvast beton.

Na overleg met Wivé besloten we de complete leiding te vervangen, waarbij Wivé van A tot Z de montage op zich zou nemen.

 

‘De leiding dateerde van de bouw van de kogelmolen in 1972 en er waren geen tekeningen meer’

 

Stevige montageklus

Het ging om een 130 cm brede pijp tussen een voorafscheider en een filterunit. Hier wordt continu een stroom warme lucht met fijn stof doorheen geblazen. Dat zandstraalt als het ware de leiding van binnen steeds verder uit. De leiding dateerde van de bouw van de kogelmolen in 1972 en er waren geen tekeningen meer.

Dat maakte het voor Wivé lastiger, omdat ze alles moesten inmeten voor de constructie van een nieuwe pijp van staal met opgelaste slijtvaste platen.

Dat moet in één keer goed, want slijtvast materiaal slijp je achteraf niet eventjes op maat.

 

Beloofd is beloofd

Voor het vervangen van de leiding hebben we de kogelmolen één week stilgelegd. Wij konden ons concentreren op allerlei andere klussen, want Wivé was verantwoordelijk voor de leiding. Wat blijkt… heeft hun leverancier een vergissing gemaakt, zodat de nieuwe leiding niet paste.

Dat was even schrikken. Op zo’n moment blijkt wat je aan elkaar hebt. Wivé heeft de tegenslag geïncasseerd en de verantwoordelijkheid genomen. Met veel inventiviteit, doorzettingsvermogen en hard werk werd het probleem opgelost. Op tijd voor de herstart van de installatie, exact volgens planning.

Kijk, dan mag je als opdrachtgever toch niet klagen.

 

Lees meer over slijtagebeperking bij Wivé