Onze mortel in Stockholm

 

Dwars door het centrum, de PC Hoofdstraat van Stockholm, wordt een nieuwe Trambaan aangelegd. De trambaan bestaat uit een dubbelspoor van 450 meter. De spoorstaven worden geïnstalleerd en ingegoten in een betonnen goot die onderdeel uitmaakt van het EDILON Urban Slab Track principe. Voor het op de juiste hoogte brengen van de betonnen platen wordt gebruik gemaakt van ESW Mortel welke geleverd wordt door Grouttech, het zusterbedrijf van Wivé Techniek. Michel Duhen van Grouttech legt uit:

 

“Het EDILON Urban Slab Track systeem bestaat uit betonnen platen die met behulp van een kraan op de juiste plaats worden gelegd. De regie van dit imposante project is in handen van edilon)(sedra contracting welke in Wessem is gevestigd. edilon)(sedra contracting is gespecialiseerd in railinfrastructuur projecten en werkt nationaal en internationaal.

Door de toenemende vraag van opdrachtgevers de bouwtijd te bespoedigen, is drie jaar geleden aan ons gevraagd een speciale mortel te ontwikkelen die extreem vloeibaar is en snel uithard. Per shift van 8 uur worden 36 betonplaten van 6 meter geplaatst.

Door speciaal aangebrachte injecteer gaten wordt het ESW mortel onder de platen geïnjecteerd zodat de betonplaten op de harde geëgaliseerde ondergrond exact waterpas en op de juiste hoogte komen te liggen.

 

‘Voordeel van dit systeem is dat geluid en trillingen tot het minimum worden beperkt en dat is in hartje Stockholm een vereiste’

 

Onder de platen zijn schuimrubberwanden aangebracht die het weglopen van de mortel voorkomt. Korte tijd na het injecteren van de betonplaten worden de spoorstaven in de betonnen goten geplaatst en op de millimeter afgesteld. edilon)(sedra contracting gaat vervolgens de spoorstaven ingieten met EDILON Corkelast®.

Voordeel van dit systeem is dat geluid en trillingen tot het minimum worden beperkt en dat is in hartje Stockholm een vereiste. Deze installatie methodiek hanteren we al jaren vervolgt Michel Duhen, reeds jarenlang wordt ESW mortel gebruikt voor het ondergieten van EDILON LC-H, de zogenaamde ‘Harmelen overwegplaten’.

Binnen een buitendienststelling van veelal 8 uur moet de oude overwegplaat worden verwijderd en de nieuwe worden geïnstalleerd. edilon)(sedra contracting werkt met een minuut tot minuut planning.

 

Mede dankzij ESW mortel heeft edilon)(sedra contracting binnen de gestelde tijd de installatie afgerond.”

ESW Mortel, genoemd naar de opdrachtgever, is een fijnkorrelige cementmortel die zoals gezegd extreem vloeibaar is en snel uithardt. De betonelementen kunnen al binnen enkele uren na het injecteren worden belast!

 

Onze experts denken graag met u mee